Ebben a bejegyzésben szeretnék tisztázni néhány kérdést, ami fel szokott merülni akkor, amikor valamilyen varrós elfoglaltságot keresünk.

1-2 éve kezdtek megjelenni a különféle workshopokat hirdető helyek, amelyekben mindenféle izgalmas dolgokat lehet készíteni. Én most a varrással kapcsolatos foglalkozásokról írtam pár gondolatot, amit érdemes lehet figyelembe venni.

Napjainkban bárki tarthat foglalkozást, ha egy kicsit is tud szabni-varrni, de én azt gondolom, hogy ez nem elég…..

Nemrég olvastam egy esemény hirdetését, hogy egy közösségi helyen  béleletlen felsőrész varró foglalkozás lesz ,olyan anyagból, aminek viselését az ember bőre 1-2 óráig bírja….Mindezt 5 óra alatt, azzal az ígérettel, hogy aki szeretne varrni tanulni bátran menjen ….

Lehet örülnöm kellene,  hogy ennyire melléfog valaki, de sajnos pont ezek az “oktatók “ azok, akik lehet hogy egy életre elveszik a kedvét az egyébként lelkes varrni vágyóknak…..

A varrástanulás egy folyamat és bizonyos lépéseknek egymásra kell épülniük, gyakorlás mellett.

A nálam hirdetett workshopokon nem teszek könnyelmű ígéreteket arra, hogy pár óra alatt megtanítom a jelentkezőket varrni, hiszen a workshop lényege, hogy  valami kézzelfogható termék készüljön.

Az egy alkalmas foglalkozások sikerének kulcsa az, hogy aki kitalálja, meghirdeti és megtartja profi szakember és türelmes pedagógus legyen, aki tud alkalmazkodni különböző helyzetekhez.

 

Szerintem workshopokkal szemben támasztott követelmények a következők:

  • a jelentkezőnek, ha ruhadarabról van szó, jól álljon, formában és színben egyaránt
  • az anyagok, késztermékek méretben megfeleljenek a hirdetésben leírtaknak
  • ha kezdők is részt vehetnek rajta, akkor olyan termék készüljön, amit valóban meg tudnak varrni
  • a „balesetekre” ( levágta, kilyukasztotta, belevágott, stb.) rögtön tudja a workshopot tartó pedagógus a megoldást
  • mindenki az általa elkészített alkotással távozzon, még ha a ráfordított idő kicsit több is
  • minden varrással kapcsolatos kérdésre választ kapjanak a tanulók
  • jó hangulatban teljen, mindenki elégedetten távozzon a végén

 

Mire figyeljetek oda, a varrós foglalkozások választásánál:

Kinél tanuljak, milyen legyen az oktató?

Jó, ha a tanár szakirányú végzettséggel és oktatási tapasztalattal is rendelkezik (nem elég ha valaki tud varrni , az ismerek helyes átadására is szükség van ), hiteles érti és szereti is amit csinál

Milyen műhelybe érdemes menni?

Gépekkel, eszközökkel , segédanyagokkal jól felszerelt helyiségben folyjon az oktatás, könnyen megközelíthető, frekventált helyen.

Honnan tudhatom hogy komolyan vehető az esemény, vállalkozás?

Pozitív visszajelzések legyenek a műhelyről ismerősöktől, közösségi médiából.  Bejáratott vállalkozás  legyen, melynek vezetője leellenőrizhető személy.

Erősíti a bizalmat ha a cég ahova foglalkozásra készülünk saját honlappal rendelkezik , ahol minden fontos információ szerepel.

Az áraknál mire kell odafigyelni?

Az árképzés nagyon változó, vannak helyek ahova külön kell vinni anyagokat és kellékeket, de a legtöbb helyen benne van a foglalkozás részvételi díjában.

 

A jó workshop választással egy nagyon jó és hasznos élményre lehet szert tenni, ami lehet, hogy egy új hobbit hoz a mindennapjainkba.

Foglalkozásaim megtervezésénél az elsődleges szempont a varrás megszerettetése és az érdeklődés felkeltése a szakma iránt.

Bátran kijelenthetem, hogy tőlünk mindenki elégedetten és büszkén távozik és ami nagyon pozitív visszajelzés számomra, hogy vissza is jön!

 

Remélem hasznos volt!