Kislány koromban sokat versenyeztünk az óvodában, hogy kinek pörög jobban a szoknyája. 3 gyerekes anyukaként már tudom, hogy a gyerekek szoknya választásánál ez az elsődleges szempont :). Amióta varrótanfolyamokat tartok, rengeteg anyuka/nagymama és nagynéni fordul hozzám azzal a kéréssel, hogy varrjunk körszoknyát. Mivel ez egy könnyen elkészíthető ruhadarab és még csak interlock sem kell hozzá, ezért úgy döntöttem, leírom ebben a bejegyzésben, hogy hogyan lehet elkészíteni.

Az általam táblázatba foglalt méretek, a középarányos lányka konfekció méretei alapján készültek. A szoknyák hossza körülbelül térdig ér.

Nem kell semmit rámérni- kikérni mert a varrásszélessegeket is rászerkesztettem!

Szükséges alkatrészek és kellékek

 • 1 db eleje félkör
 • 1 db háta félkör
 • 1db övpánt
 • 1 db 2 cm széles gumi

 

 A körszoknya szabásmintája

 

A táblázatban szereplő értékek tartalmazzák a varrásszélessegeket!

Varrásszélességek

 • oldalvonal 1,5 cm
 • aljavonal 1,5 cm
 • derékvonal 1 cm
 • övpánt minden oldalán 1 cm
 • gumi végein 2 -2 cm

 

Anyagminőség-mennyiség és szabás

A szoknya elkészítéséhez  a 140 cm széles anyagból a következő mennyiségekre lesz szükségetek, ha a minta egyszínű vagy nem irányított mintás : 85; 90; 95…135 cm.

Ha irányított mintás anyag szabásánál az övpántot csak egy irányba, lehet felfektetni, ezért így egy picit nő az anyagmennyiség: 95; 100; 105…145 cm.

Ha 100 % pamut anyagból készül a pörgős szoknya akkor, be kell avatni/ ki kell mosni 40 fokban.

Az egyszínű anyagnál, ha látszólag nincs is színbeli eltérés, érdemes választani egy fonák oldalt és megjelölni illanó filccel, mert természetes fénynél lehet hogy nem egyforma a két oldal.

Szabásnál a szoknyarészek száliránya, ha egyszínű vagy nem irányított mintás az anyag, akkor lehet párhuzamos és merőleges az eleje/hátaközép vonalra, viszont ha irányított mintás szoknya varrásra készültök, akkor a szálirány csak párhuzamusan futhat az eleje/hátaközép vonallal.

 

Készítés menete

 1. Az eleje és a háta félkör oldalainak összevarrása francia varrással. ( Ennek lényege, hogy először az oldalakat fonákot a fonákkal szembefordítva varrjuk össze 0,5 cm-es varrásszélességgel, amit ezután még keskenyebbre vágunk. Ezt követően átfordítjuk és színt színnel szembefordítva összevarrjuk mégegyszer.)
 2. Az övpánt és a derékvonal kerületének összemérése. ( Remélhetőleg az övpánt az 1-1 cm -es varrásszélességgel hosszabb.)
 3. Az övpánt rövid oldalainak összevarrása színt színnel szembefordítva.
 4. A kapott körpánt félbe vasalása.
 5. Az övpánt és a szoknya derék vonalának összevarrása színt színnel szembefordítva 1 cm – es varrásszélességgel.
 6. Az övpánt még le nem varrt oldalának bevasalása fonák oldal felé 1 cm -esen , majd legombostűzése úgy hogy a hajtási él az előzőekben elkészített varráshoz illeszkedjen.
 7. Az övpánt letűzése/levarrása színoldal felől a derékvonal és az övpánt összevarrás vonalától 2 mm -re, úgy hogy egy körülbelül 4 cm – es nyílás maradjon a gumi befűzéséhez
 8. Gumi pánt befűzése biztosítótűvel.
 9. A gumi összevarrása vagy átlapoltan vagy széthajtva.
 10. A nyílás bevarrása.
 11. Szoknya aljának kétszeres felhajtása és levarrása keskenye.
 12. Készrevasalás.

 

Gyakori hibák és azok kijavítása

Nagyon foszlós anyagot választottam, de nincs a gépemen overlock öltés és nincs interlock gépem sem. Mit csináljak?

 • Szabás után érdemes cikcakk öltéssel végigvarrni az  alkatrészek széleit hogy amíg el nem készül ne fejtődjenek le az anyagszálak

Nem tudom szépen felvasalni az alját. Van rá valami trükk?

 • A könnyebb felhajtás érdekében célszerű egyszer talpszélesen (6-7 mm) körbevarrni a szoknya alját, úgy hogy a varrógépet nagy öltésre állítjuk. A varrásvonal mentén így könnyebb fonákoldal felé vasalni az alját egyszer majd mégegyszer.

A varrásvonalra merőlegesen kis beszakadások jelentek meg az anyagon. Mi lehet ez?

 • A varrógéptű nem megfelelő méretű vagy sorjás a vége. Ilyen esetekben mindig ki kell cserélni a géptűt.

Összehúzza az anyagot a varrógép és nem szép a varratkép. Mi lehet a baj?

 • A szálfeszesség nem megfelelő. Állítani kell a felsőszálon, ha még így sem lesz jó akkor az alsó szálat is meg kell nézni. A gépek akkor varrnak szépen, ha a szálak egyforma feszesek. Ezt úgy lehet a legegyszerűbben ellenőrizni hogy befűzés után egyszerre elkezdjük húzni mindkettőt.

A derékpántot összevarrtam, de egy kis különbség van a szoknyarész derekához képest. Ki kell bontani?

 • Ha ez az eltérés maximum 2 cm, akkor nincs szükség bontásra, mert ez a mennyiséget el lehet osztani egyenletesen.

 Remélem hasznos volt!

 

 

 

 

 

https://www.freepik.com/free-photo/cute-little-girl-dancing-home_4184225.htm