Minden évben sok kezdő nő, férfi, lány és fiú kezd el varrni tanulni nálunk. Szerencsére sokan találnak nálunk új hobbira. Ahhoz, hogy a kezdeteket megkönnyítsem, összeírtam a legfontosabb eszközöket, kiegészítőket, amelyekre szükségetek lesz ha rendszeresen varrni fogtok

A legfontosabb eszközök a következők:

Jelölő filcek, ceruzák, kréták vagy szappan

Varrásszélességek, illesztési pontok, fonákoldal és egyéb segédvonalak jelölésére használjuk, A vízre illanó filc, ami általában kék színű, egy kis vizes törlés után eltűnik. A lila színű illanó filcnél változó hogy mennyi idő alatt válik láthatatlanná ( maximum 2 nap), ez anyag függő. Az élénk neon színű ceruzákkal sötét anyagra tudunk éles jól látható vonalakat húzni. A szappan, ami sok háztartásban megtalálható, nagyon szép vonalakat hagy a sötét és a világos anyagokon is.

Gombostűk

Anyagok összevarrásánál a kelmék együtt tartásához használjuk, de lehet vele illesztési pontokat és a nyúlós, pöndörödős anyagoknál szabásvonalakat is jelölni velük.

Biztosítótűk

Jelölésekhez, pántbehúzásokhoz, gumibehúzásokhoz, kifordításokhoz használjuk. Több méretben érdemes tartani, a nagyobbak erősebbek, a kisebbek keskeny pántházakban is jól átvezethetőek.

Varrógéptűk

Gépi varrás során előfordul, hogy a tű eltörik, ilyenkor cserélni kell. Érdemes olyan készletet beszerezni, amiben 70-től 100-as vastagságig vegyesen vannak varrógéptűk. Ezekkel szinte mindent meg lehet varrni. Speciális varrógéptűket is lehet kapni, például farmervarró, jerseyvarró  tűket és a varrógépek többsége már ikertűvel is tud dolgozni.

Csipeszek

Bőrök, műbőrök és minden olyan anyag összeillesztésénél, összetartásánál segít, amellyeknél a gombostű nyomot hagyna.

Bontó

Kezdő varróknál gyakrabban, de a haladókkal és  profikkal is előfordul, hogy valami nem úgy sikerül, vagy valamit rossz megoldással készül. Ilyenkor nagyon hasznos eszköz a varrat bontó, ami nem csak fellazítja, hanem el is tudja szakítani az öltéseket.

Varrótűk

A kézi öltések fontos kiegészítői a gépi varrásoknak. Jelölésekre, ideiglenes összevarrásokra, felhajtásokra, bélések és különböző nyílások bevarrására használjuk. Többféle vastagságban kaphatóak. A vékonyabb anyagoknál vékonyabb, rövidebb tűket a vastagabb anyagoknál vastagabb tűket használunk.

Mérőszalag

Testméretek megállapításához, varrásszélesség jelölések, szerkesztések és ellenőrzések mérésére használjuk. 150 cm hosszú és kapható egyik oldalán centiméteres másik oldalán inches változatban is.

Vonalzók

Szerkesztési vonalak, szabásvonalak megrajzolásánál használjuk. Kezdetben a legfontosabb hogy egy hosszú egyenes vonalzó és egy szabályos derékszögű háromszög vonalzó álljon a rendelkezésünkre. Később amikor már komolyabb dolgok készítésére szánjuk magunkat érdemes speciális vonalzókat is beszerezni. Ilyen például a csepp vonalzó, amivel főleg karöltő íveket lehet rajzolni és a kard vonalzó, amely csípőívek megrajzolásához nyújt segítséget

Skicc pausz

Szabásminták tervezéséhez, másolásához, alakításához használjuk. Lehet kapni íves kiszerelésben és hengeres 100 méteres formában is.

Ceruzák

Szerkesztéshez, tervezéshez és szabásminta rajzoláshoz használjuk. A kemény, maximum HB-s ceruzák kevésbé maszatolódnak, így a szerkesztési vonalakhoz kiválóak.A puha eszközökkel ( 9B_ig) pedig szuper divatrajzokat lehet készíteni velük.

Ollók

Alkatrészek kivágására a fiskars szabóollóját szoktam javasolni, mert ha nem esik le és csak anyag vágásra használjuk, akkor egy életre szól. Ugyaúgy a fiskars forgalmaz egy hímzőollót is ami nagyon jól használható apró vágásokra, becsípésekre.

Orsók

Bár a varrógép alapcsomagja tartalmaz 3 db orsót, azért  én mégis azt gondolom, hogy orsóból sosem elég.

A nálunk kapható Pins and Needle varróscsomagban pár alapeszközön kívül, kellékek, textilfilcek és színezhető 100 % pamut anyagok is találhatók!

Részleteket itt találtok:

Varrócsomagok