Nem tudom a többi kisgyereknél hogy van ez, de nálunk Enci ( 5 éves ) nem rajong a farmernadrágért. Ő a minden irányba nyúlós macskanadrágokat ( leggings -eket ) részesíti előnyben. Jól belegondolva nem is csoda, hiszen hatalmas szabadságot adnak a mozgásban ezek a rugalmas ruhadarabok.

Emlékszem gyerekkoromban  gyakorlatilag minden farmernadrágnak volt valami gyengesége . Az egyik derékban szoros volt, a másik hosszban rövid, a harmadik túl vastag és még sorolhatnám. Napjainkban már nagyon sokféle farmert árulnak, de azt gondolom az izgő-mozgó gyereknek a rugalmas anyagból készített nadrágok jönnek be igazán.

Ahogy a hűvösebb idő beköszöntött előkerültek a  hosszú nadrágok. A mi ovisunk nagy fogyasztó és volt hogy 2-3 lyukas térdű leggins-el tért haza hetente. Nem is beszélve arról, hogy a hidegebb napokon a jersey nadrág nem elég meleg. Ez így nem mehetett tovább ! A sok lyukas naci foltozása közben arra jutottam, hogy varrok neki jersey helyett  futterből leggings-et .

A futter vastagabb, tehát nem szakad ki egyetlen esés után és sokkal melegebb.

Jelentem mindenkinek bevált ! Enci imádja ! Követi a test vonalát, vastag, rugalmas, meleg és olyan színű amilyet szeret ( nem pedig olyan amit kapni lehet vagy ami a “divat”). Őszintén szólva a gyerek konfekció szín és minta kínálatával nem mindig vagyunk megelégedve.

Egy szónak is 100 a vége a futterből készült, testre simuló nadrág ellenáll a kifáradhatatlan akrobatáknak is.

Annyira hasznos ruhadarab,  hogy azt hiszem kiírok rá egy workshopot.

Mit gondoltok ? Velem tartotok?

Amíg töritek a fejeteket írok pár sort erről a szuper anyagról.

Mi is az a futter?

Ha ezen a néven még nem ismernétek, akkor nézzetek be a ruhásszekrényetekbe és vegyetek elő egy melegítő felsőt vagy nadrágot!

Látjátok ez is futterből készült!

A futter anyagot főként szabadidő ruházat gyártására használják. Készítenek belőle kardigánt, nadrágot, pulóvert, pizsamanadrágot, sportnadrágot és köntöst is.

Az 1980-as évek óta van a piacon, 2 alaptípusa létezik : hurkolt és bolyhos. Mindkettőnek a színoldala sima felületű, kellemes tapintású, rugalmas és jó nedvszívó képességű.

Természetesen az anyagot is lehet különböző szálakból kötni és lehet fokozni a rugalmasságát és a gyűrődésmentességét.

A legelterjedtebb a 95% pamutot és 5% elasztánt tartalmazó hurkolt futter, ami a pamut összetétele miatt kellemes viselési tulajdonságokkal bír, az elasztikus szál pedig növeli az anyag rugalmasságát.

A legtöbb méteráru üzletben a pamut és poliészter szálakból kötött bolyhos futtert árulják. Ezek keverési aránya változó, én leginkább 65 % pamut és 35% poliészter keverékkel találkoztam.

Hurkolt futter

Olyan kötött anyag, melynél a kötés bélésfonal hozzáadásával készült, amely az anyag fonákján van vezetve. Főleg sportruházat készítésére használnak, amelynek a belső hurkolt oldala felszívja a nedvességet, míg a másik oldala sima. Minél hosszabb a hurkok, annál jobb a szövet nedvesség felszívó képessége. A hozzáadott fonal növeli nemcsak az anyag nedvszívó képességét, hanem a térfogatát  is, és jobb formatartást eredményez.

Bolyhos futter
Olyan kötött anyag, melynél a kötés bélésfonal hozzáadásával készült, amely az anyag fonákján van vezetve és fel van bolyhosítva. Főleg pulóverek készítésére használják, amelynek a belső hurkolt
oldala melegebb, míg a másik oldala sima felületű. A hozzáadott fonal nemcsak az anyag nedvszívó képességét növeli, hanem a térfogatát is, valamint jobb formatartást eredményez

Miért jó választás futter anyaggal dolgozni?

  • rengeteg felhasználási területe van a sportos ruháktól az elegánsig
  • kényelmes viselet
  • többféle vastagságban gyártják
  • többféle összetételű lehet
  • kötött anyag, ezért rugalmas
  • könnyű varrni, kezdők is könnyen boldogulnak vele
  • vastagabb mint a jersey, de nem pöndörödik a széle szabás közben
  • jól szabható
  • strapabíró